Az Installáció

Szolzsenyicin: Iván Gyeniszovics egy napja

A Gulág800.000! című installációt a PestiSrácok.hu kiadója felkérésére, a Gulág emlékév pályázati támogatásával a legendás Inconnu Művészcsoport két tagja, Molnár Tamás képzőművész és Nagy Kristóf szobrász készítette.

A két méter magas és 6,5 méter hosszú kopjafás installáció Szombathelyen, Pécsett, Debrecenben, majd Budapesten lesz látható egy-egy hétig, s célja, hogy a hozzá kapcsolódó internetes oldal segítségével felhívja az alkotással találkozók figyelmét a magyarság szörnyű XX. századi tragédiájára.

A Kádár-rendszer kérlelhetetlen ellenségeként tevékenykedő Inconnu Művészcsoport a nagy közönség számára 1988-ban vált ismertté, amikor az 56-os mártírok tömegsírjánál, a 301-es parcellában – dacolva a karhatalommal – felállították az első, majd a következő 300, ma is látható kopjafát.

Az Inconnu Művészcsoportról többet Huth Gergely és Kerekes András  Lejáratás és bomlasztás – A hálózat örök című dokumentumfilmjéből tudhatnak meg (a 26. perctől). A film megnézhető itt: lejaratasesbomlasztas.hu